Zelfstandige kan wél hypotheek krijgen

25-04-2015

Zowel de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) als Vereniging Eigen Huis geven aan dat zzp'ers vaak makkelijker een woning kunnen krijgen dan zij denken. Maar consumenten denken, mede door de media, dat een zelfstandige moeilijk of zelfs helemaal geen hypotheek kan krijgen

 

Met Nationale Hypotheek Garantie
Als zelfstandige kun je een hypotheek krijgen als je kunt aantonen dat je in de afgelopen drie kalenderjaren een aaneengesloten inkomen hebt gehad. Bij het berekenen van een maximale hypotheek wordt de gemiddelde nettowinst van de afgelopen drie jaren als uitgangspunt genomen. Wanneer de nettowinst in het laatste kalenderjaar lager ligt dan dit gemiddelde, dan wordt met deze laatste nettowinst gerekend. Maar verder vindt de maximaal berekening op dezelfde manier plaats als bij iemand in loondienst. Dat betekent dat als je als zzp'er hetzelfde inkomen hebt als iemand in loondienst, dan kun je dus precies hetzelfde lenen.

Zonder Nationale Hypotheek Garantie
Natuurlijk kun je als zzp'er ook een hypotheek zonder NHG krijgen. Je bent dan wel afhankelijk van de regels van de geldverstrekker. Niet elke geldverstrekker wil een zelfstandige een hypotheek geven. Aan de andere kant zijn er ook geldverstrekkers die juist soepeler zijn dan in geval van NHG. Zo kun je soms ook een hypotheek krijgen als je maar één of twee jaarinkomens kunt overleggen als zelfstandige.

Meer weten? Bel met Nieuwe Buren en we zorgen ervoor dat je snel aan tafel zit bij De Hypotheekshop Arnhem Noord.