Wijzigingen voor je hypotheek per 1 juli 2015

22-05-2015

Minder lenen

Vanaf 1 juli kun je minder lenen. Voor hypotheekrentes onder de 3,5% geldt vanaf 1 juli een lagere maximale hypotheek. Geldverstrekkers moeten vanaf die datum met lagere financieringslastpercentages rekenen. Dit zorgt ervoor dat met de lage hypotheekrente van dit moment, veel mensen tussen de € 5.000 en € 25.000 minder kunnen lenen.

Tip 1: wil je nog gebruik maken van de huidige maximaal regels, vraag dan ruim voor 1 juli een offerte aan.

Tip 2: heb je eerder dit jaar een berekening laten maken van je maximale hypotheekmogelijkheden, dan is het van belang om dit te updaten na 1 juli. Sowieso is het verstandig als je een nieuwe woning zoekt om regelmatig te bekijken of je hypotheekmogelijkheden niet gewijzigd zijn. Door een stijging of daling van de hypotheekrente kan dit namelijk veranderen.

Tip 3: veel belangrijker nog dan wat je maximaal kúnt lenen, is om goed te kijken hoeveel je maximaal zou wíllen lenen. De maandlasten die horen bij de maximale hypotheek zijn misschien wel veel hoger dan hetgeen jij maximaal zou willen en kunnen uitgeven aan hypotheeklasten. (Zo kun je elke maand ook nog sparen voor een mooie vakantie bijvoorbeeld.)

Tip 4: wil je de rente voor een lange periode vastzetten of wil je een hypotheek zonder NHG, dan heb je te maken met een hogere rente. De gevolgen voor de maximale leenmogelijkheden per 1 juli zijn dan kleiner (of zelfs helemaal niet van toepassing).

NHG-grens omlaag

De maximale hypotheek met NHG gaat per 1 juli omlaag van € 265.000 naar € 245.000. Dat betekent dat een woning vanaf 1 juli maximaal € 231.132 om in aanmerking te komen voor NHG. Nu is dat nog € 250.000.

Tip: ben je al van plan om een woning in de prijsklasse tussen ongeveer de € 230.000 en € 250.000 te kopen? Dan kan het lonen om nog voor 1 juli een woning te kopen en een offerte met NHG aan te vragen. Lenen met NHG betekent dat je rente ongeveer 0,8% lager ligt dan zonder NHG. Maar ga uiteraard ook niet overhaast te werk. Het kopen van een woning moet uiteraard weloverwogen gebeuren.