Private leaseauto van invloed op je maximale hypotheekbedrag

25-06-2016

​Het particulier leasen van een auto, ook wel private lease of operational lease genoemd, is enorm in opkomst. Wanneer je een auto leaset, betaal je iedere maand een vast bedrag voor het gebruik van de auto inclusief het onderhoud, de verzekering, afschrijving etc.. De kosten van benzine zijn voor rekening van de gebruiker.

Operational lease is een bijzondere vorm van huren. Je wordt geen eigenaar van de auto, maar gaat wel een maandelijkse verplichting aan. Om consumenten te beschermen tegen overkreditering worden ook private leasecontracten sinds begin dit jaar geregistreerd bij BKR. Op dit moment krijgen ze de kredietcode aflopend krediet mee (AK) met als leenbedrag, de maandtermijn maal het aantal maanden van het contract. Met andere woorden; als de leaseprijs 200 euro per maand bedraagt met een looptijd van 48 maanden (4 jaar), dan wordt een bedrag van 9.600 euro geregistreerd.

Deze BKR-registratie heeft (grote) gevolgen voor de maximale hypotheek die u dan nog kunt krijgen.

Voorbeeld
Karin de Vries heeft een bruto jaarinkomen van 35.000 euro kan bij een rente van 2,5% een hypotheek krijgen van 151.000 euro. Ze besluit een Citroen C1 te leasen (looptijd 4 jaar, 12.000 kilometers) voor 200 euro per maand. Rekening houdend met deze verplichting kan ze nog maar 100.000 euro lenen. Het leasen van de auto met een aanschafwaarde van iets meer dan 10.000 euro, heeft tot gevolg dat ze ruim 50.000 euro minder kan lenen.

 
Bron: De Telegraaf